Zie onze online Fakkelkrant voor een overzicht van de activiteiten!

Jazzcuzzi 2018

jazzcuzzi 2018
 
JAZZCUZZI (JAZZ MET BUBBELS): VRIJDAG 23 NOVEMBER

“Jazzcuzzi”, het jaarlijkse jazz bad vol zachte bubbels, is maar liefst aan haar dertiende verjaardag toe! Dit jaar nodigden we de Oostendse Dixieland Stageband uit. 
 
De Dixieland Stageband neemt u mee naar het New Orleans van begin 20ste eeuw, waar de Dixieland als vroege stijl van jazzmuziek (ook wel Traditional New Orleans jazz genoemd) ontstaan is. 
Dit met een eigentijds timbre en sound. 
Veel nummers zullen u bekend in de oren klinken, denk maar aan “When the Saints Go Marching in”, “Basin Street Blues”, “Black and blue”, ...
 
On stage bestaat de band uit 7 muzikanten: de zeskoppige mobiele formatie – aangevuld met piano en uitgebreider instrumentarium: 
Leader Jean-Pierre Severens op trompet en zang, 
Walter Dedrie op klarinet en saxofoon, 
Jan De Backer op trombone, Jempy Van Strijdonckt op banjo en gitaar, 
Eric Bals op Contrabas en bastuba, 
Freddy De Meyer op elektrische piano 
en Kurt Goethals op drums, 
volgens beschikbaarheid Jeffrey Dewanin op percussie.
 
“Jazzcuzzi” vindt plaats in “De Geuzetorre” op vrijdag 23 november 2018, kaarten kosten 10 euro en zijn beschikbaar op het secretariaat van het VLC Oostende vzw (059 50 10 40 of via vlc.geuzetorre@skynet.be) of op het zondagmorgen aperitief. 
De deuren gaan open om 19.30, om 20.30 stipt start het eerste deel van het optreden. 
Uiteraard kunt u, naar vaste gewoonte, ook nu weer genieten van champagne (of cava) en van verse oesters (of een bordje tapas) aan de diverse bars. 
Haast u, de kaarten zijn beperkt!

Dag van de Vrijzinnige Toerist : zondag 22 juli

Net na de nationale feestdag van zaterdag 21 juli organiseert het VLC Oostende op zondag 22 juli naar jaarlijkse gewoonte opnieuw de “dag van de vrijzinnige toerist”. Traditioneel speelt het VLC dan gastheer voor vrijzinnigen uit alle hoeken van het land! 
Net zoals elk jaar kunt u ook op die dag weer genieten van een gastvrij onthaal, een tombola met mooie hoofdprijs, een gratis drankje, hapjes en uiteraard een prima sfeer op de tonen van de Broadway Jazz Gang! 
Dat alles vanaf 11 uur in “De Geuzetorre” …  Tot dan! 

Vernissage + Tentoonstelling Vermeylenfonds

Vernissage Tentoonstelling Vermeylenfonds: zondag 8 juli
Op zondag 8 juli om 12 uur trapt het Vermeylenfonds Oostende de jaarlijkse tentoonstelling op gang die traditioneel is opgebouwd rond de Laureaten van de Provinciale Wedstrijd Schilderkunst. Dit jaar zijn dat Rosette Deleu, laureaat Schilderwedstrijd AVF 1981 en  Richard Taecke, laureaat Schilderwedstrijd AVF 2012. 
Programma:
- Verwelkoming door Jacques Mertens, voorzitter VF Oostende
- Voorstelling kunstenaars door Femke Simonis, bestuurslid AVF Oostende
- Opening tentoonstelling door Edgard Brunet, voorzitter VLC Oostende
- Receptie 

zondag 6 mei : Vernissage Kasper Derycke

Op zondag 6 mei om 12 uur opent jong talent Kasper Derycke zijn tentoonstelling in “De Geuzetorre” met een vernissage waarop u hartelijk welkom bent. 

kasper

zaterdag 12 mei : Plechtige Zeelieden Herdenking

Op zaterdag 12 mei, tijdens Oostende Voor Anker, organiseert het Vrijzinnig Laïciserend Centrum Oostende vzw voor de tweede keer de “Plechtige Zeelieden Herdenking” in “De Geuzetorre”, ter vervanging van de vroegere Vrijzinnige Zeeliedenhulde op paasmaandag. 
 
Gewezen Moreel Consulent voor de Zeevisserij, de heer Patrick Vancraeynest, en Voorzitter van het VLC Oostende vzw, de heer Edgard Brunet, zullen de vrijzinnige plechtigheid  - die openstaat voor álle levensbeschouwingen - in goede banen leiden. 
Gastspreker dit jaar is schrijfster Doris Klausing, één van de ‘ambassadeurs’ van het rijke visserijverleden van Oostende.
Tussenin zijn muzikale intermezzi voorzien door gitarist Florian De Schepper en violiste Anouk Sanczuk, nadien wordt een bloemenhulde ingericht aan het monument aan de Zeevisserijschool en volgt een verzorgde en uitgebreide receptie voor de deelnemers in het Vrijzinnig Centrum.
 
programma 
09.15 uur : ontvangst deelnemers
09.30 uur: start plechtigheid
10.15 uur: bloemenhulde
11.00 uur: receptie deelnemers
zee

zondag 20 mei : Feest Vrijzinnige Jeugd

Op zondag 20 mei 2018 is het weer zover. Voor ongeveer 160 feestelingen, hun ouders, vrienden en familie wordt het weer een onvergetelijke dag. Want het Feest van de Vrijzinnige Jeugd komt er aan. ‘Het Lentefeest’, zoals in de volksmond wordt gezegd, brengt weer een gloednieuwe show waar de kinderen meer dan ooit centraal staan en dit in een prestigieus kader. Want zeg nu zelf, het groot auditorium van het Casino Kursaal Oostende is toch werkelijk een toplocatie.  Voor een 12-jarige op zo’n groot podium mogen staan en samen met je klasgenootjes een voorstelling geven voor een tot in de nok gevulde zaal is wel echt een unieke belevenis. Een moment dat men zich zijn hele leven lang zal blijven herinneren.
Maanden voorbereiding gaan hier echter aan vooraf. Met de medewerking van de leerkrachten niet-confessionele zedenleer wordt opnieuw een prachtig hartverwarmend stuk voorgeschoteld, met daarin verwerkt een niet mis te verstane boodschap voor alle deelnemers maar ook voor het aanwezige publiek.
Uit honderd mooie eigen getekende of geschilderde kunstwerkjes kozen we een  tekening voor de opmaak van de affiche. Uit de traditionele voordrachtwedstrijd werden presentatoren en presentatrices met een bijzonder verbaal talent voor dit wervelende spektakel geselecteerd.
Voor het tweede jaar op rij doen we voor de nodige creativiteit opnieuw beroep op Koen Bogaerts en Knarf Van Pellecom, gekend in het theater- en TV-milieu. Zij zullen instaan voor het schrijven van het scenario en de regie van de voorstelling.
Het thema dit jaar : “Kan Kunst de wereld redden’
Het is een vraag die doorheen de (kunst-)geschiedenis met de regelmaat van de klok terug opduikt en kunstenaars worstelen met deze vraag, nu nog altijd.  We hebben deze vraag dit jaar gesteld aan onze feestelingen. Wij hopen echt dat zij aan de hand van hun verschillende bijdragen ons een antwoord kunnen bieden.
Om te beginnen stellen we eerst de vraag : Wat is Kunst ?  Heel eenvoudig, alles dat gemaakt wordt door iemand die zich kunstenaar noemt of van wie anderen zeggen dat hij of zij kunstenaar is.
De kunstenaars zelf zoeken in ieder geval in hun sterk uiteenlopend oeuvre naar antwoorden, of stellen op zijn minst vragen over datgene wat ze rondom observeren. Hun werk getuigt van engagement en wil de toeschouwer confronteren. Soms bevat een kunstwerk een erg expliciet politiek geladen boodschappen maar soms is de boodschap meer verborgen.. Het werk van een kunstenaar zet aan tot nadenken, of het nu rauw en scherp is of subtiel en vol humor.
Een kennismaking met het oeuvre van kunstenaars zal u niet onberoerd laten.  Want kunstenaars wijzen immers graag op het belang van de kunst als uitdrukking van de ziel, die de beperkingen van het denken overstijgen. Want kunst is net als liefde : ze verrijkt ons leven met bijzondere gevoelens en ervaringen die we anders niet zouden hebben.
Kunst zou ook de sociale cohesie vergroten, de gezondheid bevorderen, de diversiteit stimuleren,  gemeenschapszin aanwakkeren en de criminaliteit doen dalen. Dat klinkt allemaal mooi maar is dit wel zo en is dat wel waar de kunst om draait.  Moet Kunst bestaan omdat het een maatschappelijke impact heeft of mag Kunst er ook louter en alleen zijn omdat het ons schoonheid biedt en ons leven verrijkt.
 
Stel dat een kunstwerk in een bepaalde wijk een positief effect heeft op mensen. Kan dit dan overal en voor iedereen? Wat op de ene plek werkt, mislukt misschien op een andere plek. Wat de één inspireert, kan de ander volkomen koud laten. 
Weten wij wel nog wat kunst is en waarom het belangrijk is. Kunst kan vragen stellen en de waarheid onderzoeken of blootleggen, dat wel. Kunst heeft dus wel degelijk een maatschappelijk nut. Maar wie gelooft er nu dat wij de problemen als ongelijkheid kunnen oplossen door een kunstwerk te bestellen Stel dat er een keuze moet worden gemaakt tussen een museum en een ziekenhuis. Welke keuze zou jij maken?
Voldoende stof dus om over na te denken, en waarop we een antwoord krijgen tijdens het Feest van de Vrijzinnige Jeugd. 
 
“Art is the expression of the soul against the limitations of the mind
Art lives beyond limitations
Art is expression that transgresses function
Art is to work magic out of the ordinary”    
(Ben Okr)
FVJ

najaar 2017

“Jazzcuzzi (jazz met bubbels)”: vrijdag 24 november

Om de twaalfde editie van “Jazzcuzzi”, het jaarlijkse jazz bad vol zachte bubbels, op te luisteren doen we een beroep op de New Orleans TRAIN Jazzband, opgericht in 1974 (!) en al 37 jaar het huisorkest van de Lokerse Jazzclub.

 

In die 43 jaar is de muziek uit New Orleans de rode draad in hun repertoire: swingnummers vervolledigen de setlist onder invloed van Harlem-Blues-en-Jazzband-trombonist Clyde Bernhardt, waarmee de TRAIN eind zeventiger en begin tachtiger jaren toerde en de liefde voor de bigbandmuziek van enkele leden van de band.

 

De leider van de band, trombonist Lajos Van  Peteghem, was medestichter van de Jeggpap New Orleans Jazzband en van de Honky Tonk Jazzclub, hij is nu voorzitter van het Jazzcentrum Vlaanderen. Pianist Guido Ros was meer dan 50 jaar stichtend voorzitter van de Lokerse Jazzclub, Danny Verleyen (saxofoon en klarinet) was dirigent van Bigband Carpet Crooners uit Hamme-Zogge en bassist Arnold De Schepper leidt zijn eigen Arnold D.S. Band. Banjo speler en bassist Bart Robbrecht en drummer Koen Van Peteghem (zoon van) vervolledigen de ritmesectie. Oostendenaar en trompettist Jean-Pierre Severens is de leider van de DSB (Dixie Street Band) uit Antwerpen is ook dirigent van de Melody Makers uit Oostende). Iedereen draagt ook vocaal zijn steentje bij.

Een optreden van de New Orleans TRAIN Jazzband verloopt als een gezellige treinrit: de band start, de toeschouwers stappen op en denderen ritmisch mee!

 

“Jazzcuzzi” vindt plaats in “De Geuzetorre” op vrijdag 24 november 2016, kaarten kosten 10 euro en zijn beschikbaar op het secretariaat of op het zondagmorgen aperitief. De deuren gaan open om 19.30, om 20.30 stipt start het eerste deel van het optreden. Uiteraard kunt u, naar vaste gewoonte, ook nu weer genieten van champagne (of cava) en van verse oesters (of een bordje tapas) aan de diverse bars. Haast u, de kaarten zijn beperkt!

 

 “Quiztig met vragen”: vrijdag 1 december

“Quiztig met Vragen” is aan zijn 12de editie toe! Deze quiz startte in 2006 en wordt onafgebroken elk najaar opnieuw op de vrijzinnige kalender gezet. Het ene jaar al wat succesvoller dan het andere. Maar toch kunnen we van een traditie spreken waar sommige deelnemers zeker naar uitkijken. Dit jaar zal op vrijdag 1 december de zaal vollopen met enthousiaste quiz fanaten en ook minder geoefende deelnemers. Zij die de formule kennen weten dat je geen crack hoeft te zijn en dat de avond een leuk alternatief biedt voor de langere donkere winterperiode.

Je vormt een ploeg met maximum 4 deelnemers en geeft dit groepje een of andere ludieke naam.  Met je vrijzinnige lidkaart op zak en met betaling van 5€ per persoon is de klus geklaard. Je kan inschrijvingen tot ten laatste zondag 26 november, maar vol is vol.

De deuren van het VLC “De Geuzetorre” gaan open om 19u en we starten de quiz stipt om 20u.

Dus schrijf tijdig in. Je kunt dit doen tijdens werkdagen/uren op het secretariaat, Kazernelaan 1 Oostende, op het zondag aperitief of rechtstreeks bij bestuurslid Frank Van Eeckhoven (0495 59 28 88).

Nu in je agenda, kalender of smartphone vermelden, noteren, opslaan: vrijdag 1 december 20u QUIZ VLC De Geuzetorre!

 

LEIF West-Vlaanderen: campagne orgaandonatie

Vertoning film “Réparer les vivants”: donderdag 7 december 2017 om 20 uur

VLC De Geuzetorre Oostende, Kazernelaan 1

Ticket: 7 euro aan de deur, vooraf inschrijven niet noodzakelijk.

 

Regie: Katell Quillévéré / Cast: Tahar Rahim, Emmanuelle Seigner, Bouli Lanners / Speelduur 1u43 / Release november 2016 / Land Frankrijk

“Réparer les vivants” is een film over het leven. Ook al draait hij vooral rond de dood. De dood van een jongeman. Een avonturier die vroeg in de morgen met zijn vrienden voor de kust van Le Havre gaat surfen. Op de terugweg schudt een ongeval hen brutaal wakker. Alleen die ene jongen zal nooit meer wakker worden. Hij is hersendood. Vanaf dat moment speelt zijn hart de hoofdrol.

Gelukkig is de film niet donker. Als je de zaal verlaat, heb je zin om te leven. Je wil ertegenaan. Het verhaal geeft hoop.

“Centraal in ‘Réparer les vivants’ staat een hart dat van een overleden patiënt getransplanteerd wordt naar iemand die het zonder nieuwe motor niet lang meer zou trekken. Opmerkelijk aan de vertelling is dat daarbij alle betrokken partijen – donor, nieuwe drager, familieleden, geliefden, dokters en medisch personeel, een aandeel hebben bij het proces. De film weet een eerbetoon te zijn aan een toch wel erg bijzonder, solidair concept van onze moderne samenleving, aan de zorg, intensiteit en liefde voor het vak waarmee de medici zich inzetten en aan de schoonheid en kracht van het leven zelf. Naast het fijne acteerwerk is het echter ook de visuele finesse en de strelende soundtrack die de gebeurtenissen in de film een nadrukkelijke gevoelswaarde meegeven, waardoor dit een intense, pakkende film wordt die terecht laat reflecteren over wie we als mens (maar) zijn. De eerste vijftien minuten ervaar je haast als in een droom. Sterk. Een koesterende, helende ode aan de motor van ons bestaan.”

 

Informatieavond met getuigenissen vanuit de vzw Navado en een panelgesprek met experten: donderdag 14 december 2017 om 20 uur

VLC De Geuzetorre Oostende, Kazernelaan 1

Gratis toegang, vooraf inschrijven noodzakelijk via leif@levenshuis.be

Tijdens deze avond getuigen enkele mensen over orgaandonatie. Daarna volgt een interactief panelgesprek met experten waaronder Dr. Nico Müller en hoofdverpleegkundige Baudewijn Oosterlynck, beiden werkzaam op de dienst Intensieve Zorgen van het AZ Sint-Jan, Bruno Desschans, hoofd transplantatie coördinatie UZ Leuven en een afgevaardigde van vzw Navado. Moderator: Pierre Naassens, campagnecoördinator.

 

CONTACT

LEIF West-Vlaanderen - LevensEinde InformatieForum

Koningin Elisabethlaan 92, 8000 Brugge - 050 34 07 36

leif@levenshuis.be – www.levenshuis.be/leif - www.LEIF.be

 

“De warmste week”: 18 tot 24 december

De Warmste Week van Music For Life is er opnieuw van 18 tot en met 24 december! Ook heel wat vrijzinnige organisaties nemen deel! Doe jij ook mee?

Music for life 2016 bracht 7.802.913 euro op voor duizenden goede doelen. Music for life 2017 moet dit minstens evenaren en daar wil de vrijzinnige gemeenschap toe bijdragen.

Wil je werken aan een solidaire samenleving?

De vrijzinnige waarden in de praktijk brengen?

Naar buiten treden als vrijzinnige gemeenschap?

Meer jongeren bereiken?

 

Organiseer dan een eigen actie, zamel geld in en schenk het aan een zelf gekozen goed doel.

Kunnen wij helpen faciliteren? Contacteer ons op 059 50 10 40!

Geef ons de actie en het opgehaalde bedrag door. Wij maken de totaalsom van alle bijeengesprokkelde bedragen van vrijzinnige verenigingen en individuen in Vlaanderen. We hopen op die manier wat zendtijd te krijgen in ‘de warmste week’.

 

Kom op 15 december naar Kortrijk of op 16 december naar Oostende.

De verbouwde zeecontainer van Vrijzinnig Jongerenontmoetingscentrum De Kim, die dienst doet als bar, zal er staan.

Wil je, als vrijwilliger of vereniging, meehelpen? Dat kan!

Een goed receptje voor een lekkere mocktail? (een niet alcoholische cocktail,heel erg in bij jongeren)

De bar enkele uren uitbaten?

Zin om randanimatie te verzorgen?

Een ontbijt verkopen?

Cupcakes maken?

Het is bewezen: alles met eten en drinken is bij de West-Vlaming een succes! Andere ideeën? Laat het ons weten!

Bepaal mee het goed doel van de actie op 15 en 16 december.

Dit goed doel wordt bepaald door een poll die te vinden is op de facebookpagina’s van de huizenvandeMens en vrijzinnig West-Vlaanderen .

Wij kijken er alvast naar uit om samen goede doelen een goede duw in de rug te geven!

 

Opendeurweekend vrijzinnige ontmoetingscentra in de provincie

Tijdens het weekend van vrijdag 15, 16 en 17 december houden 9 vrijzinnige ontmoetingscentra in West-Vlaanderen een opendeurweekend met allerhande activiteiten. Dat zijn de centra in Blankenberge, Koksijde, Oostende, Bredene, Kortrijk, Menen, Harelbeke en Waregem. Door de handen in elkaar te slaan wensen zij hun werking in te kijker te zetten en het vrijzinnig humanisme meer bekend te maken.

De periode van het opendeurweekend is niet toevallig gekozen. In midwinter, op 21 december, valt de kortste dag van het jaar en keert het licht terug. Dit wordt de winterzonnewende genoemd. Onze Keltische en Germaanse voorouders vierden de terugkeer van het licht op de kortste dag met het winterzonnewendefeest, het ‘joelfeest’. Vrijzinnig humanisten hebben de traditie om deze viering verder te zetten. Ze betitelden ook 21 juni -wanneer de zomerzonnewende valt, de langste dag van het jaar- als de internationale dag van het humanisme. Deze ‘dagen van het licht’ staan symbool voor het optimisme dat het vrijzinnig humanisme kenmerkt: het geloof in de mogelijkheden van de mens om zelf zin te geven aan zijn leven. We wachten immers niet op een invulling van elders voor ons bestaan. Ook zo kunnen we gelukkig zijn. Vrijzinnig humanisten willen verder het licht van de rede laten schijnen. Een fakkelsymbool dat staat voor het licht, de verlichting en de rede is het kenmerk van de internationale vrijzinnige levensovertuiging.

VLC Oostende