najaar 2017

“Jazzcuzzi (jazz met bubbels)”: vrijdag 24 november

Om de twaalfde editie van “Jazzcuzzi”, het jaarlijkse jazz bad vol zachte bubbels, op te luisteren doen we een beroep op de New Orleans TRAIN Jazzband, opgericht in 1974 (!) en al 37 jaar het huisorkest van de Lokerse Jazzclub.

 

In die 43 jaar is de muziek uit New Orleans de rode draad in hun repertoire: swingnummers vervolledigen de setlist onder invloed van Harlem-Blues-en-Jazzband-trombonist Clyde Bernhardt, waarmee de TRAIN eind zeventiger en begin tachtiger jaren toerde en de liefde voor de bigbandmuziek van enkele leden van de band.

 

De leider van de band, trombonist Lajos Van  Peteghem, was medestichter van de Jeggpap New Orleans Jazzband en van de Honky Tonk Jazzclub, hij is nu voorzitter van het Jazzcentrum Vlaanderen. Pianist Guido Ros was meer dan 50 jaar stichtend voorzitter van de Lokerse Jazzclub, Danny Verleyen (saxofoon en klarinet) was dirigent van Bigband Carpet Crooners uit Hamme-Zogge en bassist Arnold De Schepper leidt zijn eigen Arnold D.S. Band. Banjo speler en bassist Bart Robbrecht en drummer Koen Van Peteghem (zoon van) vervolledigen de ritmesectie. Oostendenaar en trompettist Jean-Pierre Severens is de leider van de DSB (Dixie Street Band) uit Antwerpen is ook dirigent van de Melody Makers uit Oostende). Iedereen draagt ook vocaal zijn steentje bij.

Een optreden van de New Orleans TRAIN Jazzband verloopt als een gezellige treinrit: de band start, de toeschouwers stappen op en denderen ritmisch mee!

 

“Jazzcuzzi” vindt plaats in “De Geuzetorre” op vrijdag 24 november 2016, kaarten kosten 10 euro en zijn beschikbaar op het secretariaat of op het zondagmorgen aperitief. De deuren gaan open om 19.30, om 20.30 stipt start het eerste deel van het optreden. Uiteraard kunt u, naar vaste gewoonte, ook nu weer genieten van champagne (of cava) en van verse oesters (of een bordje tapas) aan de diverse bars. Haast u, de kaarten zijn beperkt!

 

 “Quiztig met vragen”: vrijdag 1 december

“Quiztig met Vragen” is aan zijn 12de editie toe! Deze quiz startte in 2006 en wordt onafgebroken elk najaar opnieuw op de vrijzinnige kalender gezet. Het ene jaar al wat succesvoller dan het andere. Maar toch kunnen we van een traditie spreken waar sommige deelnemers zeker naar uitkijken. Dit jaar zal op vrijdag 1 december de zaal vollopen met enthousiaste quiz fanaten en ook minder geoefende deelnemers. Zij die de formule kennen weten dat je geen crack hoeft te zijn en dat de avond een leuk alternatief biedt voor de langere donkere winterperiode.

Je vormt een ploeg met maximum 4 deelnemers en geeft dit groepje een of andere ludieke naam.  Met je vrijzinnige lidkaart op zak en met betaling van 5€ per persoon is de klus geklaard. Je kan inschrijvingen tot ten laatste zondag 26 november, maar vol is vol.

De deuren van het VLC “De Geuzetorre” gaan open om 19u en we starten de quiz stipt om 20u.

Dus schrijf tijdig in. Je kunt dit doen tijdens werkdagen/uren op het secretariaat, Kazernelaan 1 Oostende, op het zondag aperitief of rechtstreeks bij bestuurslid Frank Van Eeckhoven (0495 59 28 88).

Nu in je agenda, kalender of smartphone vermelden, noteren, opslaan: vrijdag 1 december 20u QUIZ VLC De Geuzetorre!

 

LEIF West-Vlaanderen: campagne orgaandonatie

Vertoning film “Réparer les vivants”: donderdag 7 december 2017 om 20 uur

VLC De Geuzetorre Oostende, Kazernelaan 1

Ticket: 7 euro aan de deur, vooraf inschrijven niet noodzakelijk.

 

Regie: Katell Quillévéré / Cast: Tahar Rahim, Emmanuelle Seigner, Bouli Lanners / Speelduur 1u43 / Release november 2016 / Land Frankrijk

“Réparer les vivants” is een film over het leven. Ook al draait hij vooral rond de dood. De dood van een jongeman. Een avonturier die vroeg in de morgen met zijn vrienden voor de kust van Le Havre gaat surfen. Op de terugweg schudt een ongeval hen brutaal wakker. Alleen die ene jongen zal nooit meer wakker worden. Hij is hersendood. Vanaf dat moment speelt zijn hart de hoofdrol.

Gelukkig is de film niet donker. Als je de zaal verlaat, heb je zin om te leven. Je wil ertegenaan. Het verhaal geeft hoop.

“Centraal in ‘Réparer les vivants’ staat een hart dat van een overleden patiënt getransplanteerd wordt naar iemand die het zonder nieuwe motor niet lang meer zou trekken. Opmerkelijk aan de vertelling is dat daarbij alle betrokken partijen – donor, nieuwe drager, familieleden, geliefden, dokters en medisch personeel, een aandeel hebben bij het proces. De film weet een eerbetoon te zijn aan een toch wel erg bijzonder, solidair concept van onze moderne samenleving, aan de zorg, intensiteit en liefde voor het vak waarmee de medici zich inzetten en aan de schoonheid en kracht van het leven zelf. Naast het fijne acteerwerk is het echter ook de visuele finesse en de strelende soundtrack die de gebeurtenissen in de film een nadrukkelijke gevoelswaarde meegeven, waardoor dit een intense, pakkende film wordt die terecht laat reflecteren over wie we als mens (maar) zijn. De eerste vijftien minuten ervaar je haast als in een droom. Sterk. Een koesterende, helende ode aan de motor van ons bestaan.”

 

Informatieavond met getuigenissen vanuit de vzw Navado en een panelgesprek met experten: donderdag 14 december 2017 om 20 uur

VLC De Geuzetorre Oostende, Kazernelaan 1

Gratis toegang, vooraf inschrijven noodzakelijk via leif@levenshuis.be

Tijdens deze avond getuigen enkele mensen over orgaandonatie. Daarna volgt een interactief panelgesprek met experten waaronder Dr. Nico Müller en hoofdverpleegkundige Baudewijn Oosterlynck, beiden werkzaam op de dienst Intensieve Zorgen van het AZ Sint-Jan, Bruno Desschans, hoofd transplantatie coördinatie UZ Leuven en een afgevaardigde van vzw Navado. Moderator: Pierre Naassens, campagnecoördinator.

 

CONTACT

LEIF West-Vlaanderen - LevensEinde InformatieForum

Koningin Elisabethlaan 92, 8000 Brugge - 050 34 07 36

leif@levenshuis.be – www.levenshuis.be/leif - www.LEIF.be

 

“De warmste week”: 18 tot 24 december

De Warmste Week van Music For Life is er opnieuw van 18 tot en met 24 december! Ook heel wat vrijzinnige organisaties nemen deel! Doe jij ook mee?

Music for life 2016 bracht 7.802.913 euro op voor duizenden goede doelen. Music for life 2017 moet dit minstens evenaren en daar wil de vrijzinnige gemeenschap toe bijdragen.

Wil je werken aan een solidaire samenleving?

De vrijzinnige waarden in de praktijk brengen?

Naar buiten treden als vrijzinnige gemeenschap?

Meer jongeren bereiken?

 

Organiseer dan een eigen actie, zamel geld in en schenk het aan een zelf gekozen goed doel.

Kunnen wij helpen faciliteren? Contacteer ons op 059 50 10 40!

Geef ons de actie en het opgehaalde bedrag door. Wij maken de totaalsom van alle bijeengesprokkelde bedragen van vrijzinnige verenigingen en individuen in Vlaanderen. We hopen op die manier wat zendtijd te krijgen in ‘de warmste week’.

 

Kom op 15 december naar Kortrijk of op 16 december naar Oostende.

De verbouwde zeecontainer van Vrijzinnig Jongerenontmoetingscentrum De Kim, die dienst doet als bar, zal er staan.

Wil je, als vrijwilliger of vereniging, meehelpen? Dat kan!

Een goed receptje voor een lekkere mocktail? (een niet alcoholische cocktail,heel erg in bij jongeren)

De bar enkele uren uitbaten?

Zin om randanimatie te verzorgen?

Een ontbijt verkopen?

Cupcakes maken?

Het is bewezen: alles met eten en drinken is bij de West-Vlaming een succes! Andere ideeën? Laat het ons weten!

Bepaal mee het goed doel van de actie op 15 en 16 december.

Dit goed doel wordt bepaald door een poll die te vinden is op de facebookpagina’s van de huizenvandeMens en vrijzinnig West-Vlaanderen .

Wij kijken er alvast naar uit om samen goede doelen een goede duw in de rug te geven!

 

Opendeurweekend vrijzinnige ontmoetingscentra in de provincie

Tijdens het weekend van vrijdag 15, 16 en 17 december houden 9 vrijzinnige ontmoetingscentra in West-Vlaanderen een opendeurweekend met allerhande activiteiten. Dat zijn de centra in Blankenberge, Koksijde, Oostende, Bredene, Kortrijk, Menen, Harelbeke en Waregem. Door de handen in elkaar te slaan wensen zij hun werking in te kijker te zetten en het vrijzinnig humanisme meer bekend te maken.

De periode van het opendeurweekend is niet toevallig gekozen. In midwinter, op 21 december, valt de kortste dag van het jaar en keert het licht terug. Dit wordt de winterzonnewende genoemd. Onze Keltische en Germaanse voorouders vierden de terugkeer van het licht op de kortste dag met het winterzonnewendefeest, het ‘joelfeest’. Vrijzinnig humanisten hebben de traditie om deze viering verder te zetten. Ze betitelden ook 21 juni -wanneer de zomerzonnewende valt, de langste dag van het jaar- als de internationale dag van het humanisme. Deze ‘dagen van het licht’ staan symbool voor het optimisme dat het vrijzinnig humanisme kenmerkt: het geloof in de mogelijkheden van de mens om zelf zin te geven aan zijn leven. We wachten immers niet op een invulling van elders voor ons bestaan. Ook zo kunnen we gelukkig zijn. Vrijzinnig humanisten willen verder het licht van de rede laten schijnen. Een fakkelsymbool dat staat voor het licht, de verlichting en de rede is het kenmerk van de internationale vrijzinnige levensovertuiging.

VLC Oostende